Rallykjøring

Ta på deg hanskene og gjør deg klar for en spennende interesse og sport. Det første billøpet på norsk jord ble avholdt i 1912 i Bunnefjorden sør for Oslo. Det var et såkalt icerace. Siden den gang har interessen for rallykjøring vokst seg større og større, og i dag kan ungdommen allerede i en alder av 16 år prøve motorrusen hos Norges Bilsportforbund.

rally

Siden det første billøpet har bilsporten vokst enormt. Den gang ble løpet avlyst på grunn av et altfor stort publikum på 10 000 mennesker. I dag er ikke antallet tilskuere et problem. Høydepunktet i norsk bilsporthistorie var da Petter Solberg ble verdensmester i rally i 2003. Sammen med sin bror Henning har de to brødrene gitt rallysporten stor oppmerksomhet, både nasjonalt og internasjonalt.

Det er gøy å kjøre rally. Til og med ungdommen kan smake på spenningen. Du kan for eksempel overraske noen du kjenner ved å gi dem et gavekort på rallykjøring, som flere selskaper tilbyr. Hos Heitmann Motorsport kan din venn både sitte på og være sjåfør. Før racet får du en profesjonell gjennomgang av kartlesning før dere nyter ferden på en av østlandets veier.

Rally foregår på vanlige riks-, fylkes-, kommunale og private veier. Inne i rallybilen finner du fører og kastleser. Norsk Bilsportforbund arrangerer kurs for både førerlisens og kartleserlissens. Har ungdommen i huset et brennende ønske om å prøve rallykjøring, arrangerer også NBF ungdomsrallylisens.

Det er gøy å kjøre rally. Om du deltar i konkurranser, kan disse vare fra noen timer til flere dager, og løypa du kjører i er inndelt i transportetapper, serviceområder og fartsetapper. Først kjører du på din idealtid mellom transportetappene og serviceområdene. Deretter avgjøres racet med fartsetapper på avstengte veier. Har du avvik fra idealtiden din, får du tillegg til tiden du brukte på selve fartsetappen.

Kjør mot klokka i din Citröen eller Peugeot i ditt eget rallyløp!