Brodder og pigger

I Norge er vinterhalvåret høysesong for skader som skyldes fall eller ulykker på isen, spesielt i januar og februar, som er den tiden på året da temperaturene kryper under null på gradestokken, og snø og is blir gjerne liggende i en lengre periode.

På denne årstiden er det viktig at man tar sine forholdsregler, og sørger for at man har det utstyret man trenger for å unngå å skli og skade seg på isen.

Hvis man er en ivrig turgåer eller ofte er ute og løper på isete føre, bør man utstyre seg med sko som gjør at man får et godt grep på underlaget. For løpeentusiaster er det egne løpesko med pigger å få kjøpt. Dersom man er ute og løper eller går på isete føre av og til, for eksempel i skog og mark eller en tur på butikken, kan det også være smart å ha et par løse skobrodder liggende, som du kan ta på ved behov. Det er både spesiallagede løpebrodder og enkle isbrodder å få tak i, og disse kan festes på skoene med enkle festeanordninger, enten ved å skru dem på eller ved å feste dem rundt skoene med strikk eller bånd. Hvis man arbeider ute og trenger gode arbeidssko, kan det være en idé å kjøpe gode vintersko som kan pigges med løse pigger som er å få kjøpt. Og om man er en ivrig syklist, bør man utstyre sykkelen med piggdekk i vintersesongen.

Med disse forholdsreglene på plass, går du vinterhalvåret i møte på en tryggere måte. Det gir en god følelse å vite at du har et godt grep på underlaget. Da kan du fortsette å være aktiv på all slags føre, også om vinteren, og du kan unngå ulykker som skyldes isete vei eller underlag.