Kjøring i vintermørket

Vinteren er mørk her nord. Dette gjør det svært utfordrende å kjøre. Spesielt nå som vintrene ofte er snøfattige, men heller regntunge, slik at den våte asfalten sluker til seg alt av lys. Dessverre er svært mange dårlige på å bruke refleks, og kun 1 av 3 voksne tar en på seg før de går ut. Derfor er det mange av oss som sitter med hjertet i halsen når vi er ute på veiene.

Bilens strålkastare på en dimmig bakgrund med en vandrande man. Kväll-nattDet er noen ting vi som bilister kan gjøre for å unngå at det fatale inntreffer.

Senk farten

Uansett om du kjører på store eller små veier, bør du senke farten. På den måten får du bedre tid til å reagere og stoppe om det skulle komme en hindring, enten det skulle være fotgjengere eller andre farlige situasjoner.

Følg ekstra med ved fotgjengeroverganger

Brems ekstra ned når du nærmer deg en fotgjengerovergang. Kommer det en mørkkledd person uten refleks, vil det nesten være umulig å se vedkommende. I tillegg er det mange syklister som ikke tar seg bryet med å se seg om, og sykler i full fart over veien. Dette skjer ofte i dagslys også, men i mørket utgjør dette en enda større fare.

Riktig lysbruk

Bruk fjernlyset! Selv på opplyste strekninger kan dette gi deg langt større oversikt. Det er derimot viktig at du dimmer ned når du møter andre biler, og at du da samtidig ikke ser rett inn i lyktene til bilen foran. Med gode xenon eller LED-lys kan du faktisk redde både deg selv og andre.

Trenger du briller

Dessverre blir synet vårt dårligere allerede fra 40-årene. Dette kan gjøre at vi blir mer nærsynte i mørket. Sjekk om du kanskje trenger briller som kan hjelpe deg i mørket.

Vær en god fotgjenger

Sist, men ikke minst; vær en god fotgjenger! Bruk refleks! Ikke vær en av de som tenker at “det går bra”. Du er akkurat like usynlig som alle de du irriterer deg over. Husk også å ta på deg refleksvesten om du får motorstopp.