Bildekkprodusenter

Det finnes mange ulike bildekk på markedet, og produksjonen av bildekk har blitt en vitenskap som setter kjørekomfort, kjøreopplevelser og sikkerhet i høysetet. Veigrep, bremselengder, støy og vibrasjon er noe av det bildekkprodusentene har fokus på når de lager bildekk.

I tillegg skal ulike bildekk gi ulike kunder akkurat det de er på utkikk etter, enten de driver med racing på bilbane eller kjører tunge kjøretøy i langtransport ved utfordrende vær- og føreforhold.

Nordiske bildekkprodusenter

Her i Norden er det flere bildekkprodusenter som har en sterk posisjonen på markedet, og felles for dem alle er at de har vist at bildekkene de produserer, egner seg for nordiske forhold. Nokian er en nordisk bildekkprodusent som har fokus på å lage bildekk som takler vanskelige kjøreforhold, som snø og is. Continental, GoodYear og Vredestein produserer bildekk til alle typer biler, også til sportsbiler som brukes til bilrace på bane. Vredestein samarbeider blant annet med italienske Giugiaro Design, og setter funksjon og design i høysetet. Pirelli, Michelin, Bridgestone og Dunlop er også kjente bildekkmerker for oss her i nord.

Forskning, testing og utvikling

Felles for dem alle er at de ulike bildekkprodusentene hele tiden har forskning, testing og utvikling i fokus. Det er stor konkurranse, og for å få sine dekk fram på markedet, er det svært viktig at produsentene har fokus på at kvaliteten på bildekkene og kjøreegenskapene for de ulike dekktypene holder mål, og at de gir kundene det de trenger og ønsker. I Norge er vi spesielt opptatt av kjøreegenskaper og hvordan bildekkene oppfører seg på vinter- og sommerføre. Om våren og høsten kan vi vanligvis lese uavhengige bildekktester i avisene, og disse testene viser hvilke sommer- og vinterdekk man bør velge. Det kan lønne seg å følge med på disse testene når man skal gå til innkjøp av nye bildekk, og selvsagt vil valget man gjør, ha sammenheng med både bildekkenes egenskaper og pris. For noen er det også viktig å kjøpe dekk fra en spesiell produsent, og da kan man velge på øverste hylle.